Tupakointi, nuuskan käyttö sekä alkoholin käyttö ovat erityisen haitallisia suun terveyden kannalta.
Tupakka sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta. Tupakointi sekä alkoholin käyttö moninkertaistaa esimerkiksi suusyövän riskiä ja ovat myös koko elimistölle haitallista. Lisäksi tupakointi ylläpitää elimistössä jatkuvasti lievää tulehdustilaa. Tupakointi nostaa riskin sairastua parodontiittiin jopa 10-kertaiseksi verrattuna tupakoimattomaan ihmiseen.
Sekä tupakointi että nuuskaaminen aiheuttavat suuhun ja hampaisiin näkyviä vaurioita. Yleisimpiä niistä ovat ikenien vetäytyminen, hammasjuurten reikiintyminen, hampaiden värjäytyminen sekä limakalvovauriot. Molemmat aiheuttavat suun kuivumista. Nuuskaamisen seurauksena ien paksuuntuu ja muuttaa väriä harmahtavaksi.
Tupakointi aiheuttaa suuhun myös salakavalaa tulehdusta. Tupakoinnin seurauksena ikenien pintaverisuonet supistuvat ja pintaverenkierto hidastuu. Pintaverenkierron hidastumisen takia ien ei punoita, niin kuin tavallisesti tulehdustilasssa. Tämä aiheuttaa sen, että tulehdus on vaikeampi havaita.
Tupakointi ja nuuskaaminen heikentävät suun terveyttä ja niiden vaikutukset alkavat näkyä selkeimmin keski-ikäisenä. Esimerkiksi parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudosten sairauteen sairastuminen ei välttämättä näy välittömästi. Parodontiitissa ikenet ovat kroonisesti tulehtuneet, kun bakteerimassa sekä hammaskivi pääsevät tunkeutumaan ientaskuihin. Tämä tulehdusketju voi jatkua pitkään, aiheuttaen leukaluuhun luukatoa. Hammasta kiinni pitävät kudokset tuhoutuvat ja lopulta hammas voidaan menettää.
Jos suussa on hammasimplantti, tulisi suuhygienian olla hyvällä tasolla. Tupakointi ja huono suuhygienia aiheuttavat riskin implantin menetykselle. Tupakointi ylläpitää ja edistää tulehdusta suussa. Implantin ympärillä oleva kudos voi tulehtua ja pahimmillaan tämä voi aiheuttaa implanttiruuvin löystymisen ja irtoamisen. Jotta hammasimplantti voitaisiin uusia, tarvittaisiin leukaluuhun luusiirre sekä omahoitotottumusten täysremontti.
Päihteet ovat joka muodossa haitaksi suun terveydelle. Alkoholi voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia suun ja hampaiden terveydelle. Yleisimpiä oireita ovat hampaiden eroosio, suun ja limakalvojen kuivuminen sekä pahimmassa tapauksessa suusyöpä.
Alkoholin käyttö aiheuttaa suuhun happohyökkäyksen. Mikäli alkoholin tai muun juoman nauttiminen tapahtuu useasti päivän aikana, eivät hampaat pääse lepäämään happohyökkäysten välillä. Happamat juomat syövyttävät hampaan pintaa, tehden niistä mattapintaiset ja kuluneet. Happamia juomia ovat esimerkiksi viinit sekä siiderit. Eroosio voi aiheuttaa voimakasta vihlomista. Mikäli eroosio etenee pitkälle, voivat hampaat lohkeilla haurastuessaan. On tärkeää ymmärtää, ettei menetettyä hammaskudosta saada takaisin.
Alkoholi aiheuttaa myös suun kuivuutta vähentäen syljen eritystä. Alkoholi vaikuttaa sylkirauhasten toimintaan vähentäen syljen erittymistä. Kuivat limakalvot ovat alttiit tulehduksille ja haavaumille. Yleinen vaiva on suuhun ilmestyvä hiivasieni. Kuiva suu voi tuntua kipeältä, kirvelevältä tai jopa polttavalta.
Tupakointi yhdistettynä alkoholin käyttöön moninkertaistaa riskiä sairastua suusyöpään. Tupakointi, alkoholin käyttö sekä huono suuhygienia voivat kasvattaa sairastumisriskiä jopa 80%. Suusyöpä voidaan havaita alkavista limakalvomuutoksista tai parantumattomista limakalvovaurioista ja haavaumista. Suusyöpä voidaan todeta muutoksesta otettavan kudosnäytteen avulla.
Tupakoinnin ja alkoholin käytön lopettamisen avulla voit itse pienentää riskiä sairastumiselle. Savuttomuus sekä alkoholin käytön vähentäminen parantaa myös elämänlaatua ja suun terveyttä huomattavalla tasolla.
Hammaslääkärimme keskustelevat aiheesta mielellään lisää vastaanotolla. Kysythän rohkeasti neuvoa sinua mietityttävissä asioissa.
Lähteet:
Heikkinen Anna, Meurman Jukka H. & Sorsa Timo 2015. Duodecim. Tupakka, nuuska ja suun terveys. Verkkoartikkeli. saatavissa: https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2015/21/duo12513?keyword=suun%20terveys Luettu 17.10.19
Hammaslääkäriliitto. Alkoholi ja suunterveys. Verkkolähde. saatavissa: https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/yleistietoa-suunterveydesta/tupakka-alkoholi-ja-suu/alkoholi-ja-suunterveys#.Xag9regzaUk luettu 17.10.19