Osaproteesi tarkoittaa proteettista ratkaisua, jolla korvataan puuttuvat hampaat. Osaproteesi tukeutuu omiin luonnollisiin jäljellä oleviin hampaisiin. Omien luonnollisten hampaiden eli tukihampaiden tulisi olla hyvässä kunnossa, jotta osaproteesi voidaan rakentaa tukevaksi. Osaproteesin avulla voidaan korvata muun muassa etualueen puuttuvia hampaita ja näin ollen parantaa hymyn ulkonäköä.
Osaproteeseja on erilaisia. Osaproteesi voidaan rakentaa sekä metallista että muovista. Voit keskustella hammasteknikon kanssa juuri sinulle parhaiten soveltuvasta proteesista. Muovinen osaproteesi myötäilee omia hampaita ja se tukeutuu suun limakalvoon. Muovisen osaproteesin pysyvyyttä voidaan vahvistaa kiinnittämällä se pinteellä eli teräskoukulla omiin hampaisiin. Metallirunkoista osaproteesia kutsutaan rankaproteesiksi ja se on valettu kromikoboltista. Rankaproteesi nojaa tiukasti omiin hampaisiin ja pysyy tukevasti paikallaan. Rankaproteesin vahvuutena on se, että omien hampaiden ienrajat jäävät vapaiksi, jolloin ne eivät reikiinny helposti. Yläleuan rankaproteesi jättää myös suulaen avoimemmaksi kuin muovinen osaproteesi, joka peittää suulakea laajemmin.
Akryyliosaproteeseja käytetään kun omia hampaita on jäljellä vähän. Akryyliosaproteesit ovat esteettisesti huomaamattomia ja materiaaleiltaan turvallisia. Metallirunkoinen rankaproteesi pysyy suussa hampaisiin kiinnittyvien koukkujen avulla. Metallirankaproteesin käyttö edellyttääkin usein proteesin tukihampaiden kunnostusta. Rankaproteesien materiaalina käytetään nikkelivapaata kromi-kobolttimetalliseosta tai titaania.
Osaproteesin valmistus aloitetaan jäljennöksien ottamisella. Tämän jälkeen määritetään purenta. Erikoishammasteknikko tai hammaslääkäri keskustelee asiakkaan toiveista esteettisyyden suhteen. Osaproteesit valmistetaan laboratoriossa. Siellä niihin rakennetaan tarvittavat osat, kuten esimerkiksi pinteet, joiden avulla proteesi tukeutuu tukihampaisiin. Laboratoriosta tullessaan osaproteesit sovitetaan asiakkaan suuhun ja tehdään mahdolliset hionnat ja parannukset. Osaproteeseja tulisi pitää suussa muutaman viikon ajan niiden valmistumisesta, jonka jälkeen voidaan tehdä lisää hiontoja tarvittaessa.
Kun pidät hyvää huolta proteeseista, niistä on iloa pidempään. Hammasproteesi tulisi tarkistuttaa vuoden välein erikoishammasteknikolla tai hammaslääkärin luona. Proteesin pohjaus olisi hyvä suorittaa 2-3 vuoden välein ja proteesit tulisi vaihtaa uusiin 5-10 vuoden välein. Päivittäisellä hyvällä omahoidolla proteesit säilyvät hyvänä pidempään.
Pese proteesi aamuin illoin. Täytä lavuaari vedellä ja irrota osaproteesi suusta. Osaproteesi puhdistetaan hammasharjan ja miedon saippuan avulla harjaten. Osaproteesin pesussa on oltava huolellinen, ettei vahingossa voimalla väännä pinnettä tai muita osaproteesin rakenteita.
Varaa aika erikoishammasteknikolle tai hammaslääkärille soittamalla numeroon 09 838 7030.