Hampaan juurihoitoa tarvitaan, kun hampaan ytimen sisällä oleva kudos on tulehtunut. Juurihoidossa hampaan ytimen sisällä oleva tulehtunut kudos poistetaan ja hampaan juurikanavat desinfioidaan. Juurikanavien avaamisen ja tulehtuneen kudoksen poistamisen jälkeen juurikanavat täytetään lääkeaineella, joka poistaa tulehduksen. Juurihoito päättyy juurikanavien täyttöön ja hampaan paikkaamiseen.
Ota yhteys hammaslääkäriin, jos tunnet hammaskipua, joka herättää unesta tai estää nukahtamisen. Kipu voi tuntua sykkivänä ja voi pahentua kuuman tai kylmän ravinnon nauttimisesta. Myös kuume yhdistettynä hammasoireisiin on syy ottaa yhteys hammaslääkäriin. Ajanvarauksen voit tehdä nettiajanvarauksessa tai soittamalla ajanvarauksemme numeroon 09 838 7030.
Yksi yleisimmistä syistä juurihoidon tarpeelle on pitkälle edennyt hampaan karioituminen eli reikiintyminen, jolloin hampaan ytimeen kulkeutuneet bakteerit ovat tulehduttaneet sen. Muita syitä juurihoidolle voivat olla muun muassa laaja lohkeama, voimakas purentarasitus, voimakas hampaaseen kohdistunut isku tai laajalle levinnyt hampaan kiinnityskudoksen tulehdus.
Juurihoidon tarve todetaan hampaasta otettavasta röntgenkuvasta. Hammaslääkäri tulkitsee röntgenkuvan ja toteaa otetun kuvan perusteella tulehduksen hampaan ytimessä tai hampaan juuren kärjessä. Hammaslääkäri voi myös nähdä kliinisessä tutkimuksessa paljain silmin juurihoidon tarpeen.
Ensimmäinen vaihe juurihoidossa on juurihoidettavan alueen puuduttaminen. Hammas eristetään muusta suuontelosta, jotta siihen ei pääse kosteutta. Hampaan ydin avataan ja tulehtunut kudos poistetaan mekaanisesti.
Juurikanavien desinfioimisen ja laajentamisen jälkeen hammas täytetään lääkeaineella ja hampaaseen tehdään väliaikainen paikka. Väliaikainen paikka on paikallaan 1-3 viikkoa, jonka jälkeen hoito mahdollisesti uusitaan. Juurihoito loppuu juurikanavien täyttämiseen ja pysyvän paikan rakentamiseen, kun tulehdus on saatu poistettua.
Juurihoidossa tarvitaan useimmiten muutamia käyntikertoja. Monijuuristen hampaiden juurihoito voi viedä useamman käyntikerran verrattuna yksijuurisiin hampaisiin.
Kuva 1: Juurihoidon tarpeen toteaminen, hampaan ytimen tai hampaan juuren kärjen alueella tulehdus.
Kuva 2: Hampaan avaus turbiiniporalla.
Kuva 3: Juurikanavien laajennus, tulehtuneen kudoksen poisto ja juurikanavien desinfiointi.
Kuva 4: Juurikanavien täyttö lääkeaineella ja väliaikaisen paikan rakentaminen. Muutaman viikon sisään tästä tehdään hampaan juurikanavien täyttö ja pysyvän paikan rakentaminen.