Puudutusta käytetään yleisimmin hampaiden juurihoidossa, hampaiden poistoissa sekä poistoleikkauksissa. Puudutus on hyvin yleinen myös hampaiden paikkauksen yhteydessä. Joskus puudutustavoidaan tarvita myös hammaskivenpoistossa. Normaalisti puudutuksen vaikutus kestää muutaman tunnin ajan puudutteen laittamisesta.
Hampaita voidaan puuduttaa hammashoidon yhteydessä, jotta potilas ei tuntisi kipua. Puudutus ehkäisee kivun tuntemista estämällä kipuaistimuksen siirtymisen hermosolusta seuraavaan. Näin kipuaistimus saadaan hammashoidon yhteydessä estettyä.
Kivun tunteminen voi myös olla osa hammaslääkäripelkoa. Kun toimenpide suoritetaan puudutuksessa, hoito on helpompaa, sekä kivutonta ja mukavampaa myös potilaalle.
Hammashoidossa voidaan puuduttaa yksittäisiä hampaita tai koko leukapuoliskoja. Yksittäisten hampaiden puudutuksissa puudute viedään neulalla hampaan juuren kärjen läheisyyteen. Jos puudutuksen halutaan ulottuvan koko leukapuoliskoon, hammaslääkäri tekee johtopuudutuksen. Tällöin puutuneisuus voi tuntua myös hieman nenänpielessä sekä kielessä.
Hammashoidossa voidaan hyödyntää myös pintapuudutusta. Pintapuudutus on limakalvolle levitettävä geeli, voide tai suihke, joka vaikuttaa puuduttaen pehmytkudoksen. Pintapuudutuksen kesto on lyhyempi verrattuna pistoksina annettaviin puudutuksiin.
Yleisimmin hammashoidossa käytetään puudutteita, joissa ovat vaikuttavina aineina lidokaiini, prilokaiini tai artikaiini. Tämän lisäksi puudutteet sisältävät usein adrenaliinia, joka supistaa verisuonia.