Kokoproteesilla korvataan kaikki puuttuvat hampaat. Kokoproteesi valmistetaan useimmiten akryylista ja se nojaa ienrajoihin sekä suulakeen. Kokoproteesin on tarkoitus parantaa elämänlaatua, jotta ruoan syöminen onnistuu kuten luonnollisilla hampailla. Kokoproteesi parantaa myös hymyn esteettistä puolta. Kokoproteesin voi saada erikoishammasteknikolta suoraan tai hammaslääkärin kautta.
Erikoishammasteknikko tai hammaslääkäri aloittaa kokoproteesin valmistuksen tarkastamalla asiakkaan suun ja ottamalla suusta jäljennökset. Jäljennöksistä erikoishammasteknikko tai hammaslaboratorio valmistavat kipsimallit, joiden avulla kokoproteesi saa ensimmäisen muotonsa. Tätä vahamallia sovitetaan asiakkaan suuhun ja määritetään purenta. Samalla erikoishammasteknikko tai hammaslääkäri keskustelee asiakkaan toiveista proteesien esteettisyyden suhteen eli valitaan hampaiden väri ja muoto. Tämän jälkeen hampaat asetellaan proteesiin, jonka jälkeen muotoillaan ienlevy. Kun työ on valmistunut laboratoriosta, sovitetaan proteesi asiakkaan suuhun. Tässä kohtaa erikoishammasteknikko tai hammaslääkäri tarkastaa purennan ja profiilin. Lopuksi muotoillaan lopulliset proteesit, jotka prässätään ja keitetään. Ennen proteesien luovuttamista asiakkaalle, proteesista hiotaan ylimäärät ja se kiillotetaan.
Asiakkaan tulisi käyttää proteeseja noin kahden viikon ajan, jonka jälkeen tehdään mahdolliset uusintahionnat.
Proteesin pohjaus mahdollistaa proteesin paremmin suuhun sopivaksi. Kun hampaat poistetaan, alkaa luinen ienharjanne vetäytyä. Näin olle suun muoto muuttuu, eikä proteesin pohja vastaa enää ikenen muotoa. Tämä aiheuttaa proteesin löytymistä, liikkuvuutta ja mahdolistaa ruoantähteiden ja lian pääsyn proteesin alle, mikä voi aiheuttaa tulehdusta ja ikenen liikakasvua. Proteesin pohjaus lisää proteesin käyttömukavuutta ja ehkäisee limakalvon sairauksia.
Kun pidät hyvää huolta proteeseista, niistä on iloa pidempään. Hammasproteesi tulisi tarkistuttaa vuoden välein erikoishammasteknikolla tai hammaslääkärin luona. Proteesin pohjaus olisi hyvä suorittaa 2-3 vuoden välein ja proteesit tulisi vaihtaa uusiin 5-10 vuoden välein. Päivittäisellä hyvällä omahoidolla proteesit säilyvät hyvänä pidempään.
Ennen puhdistuksen aloittamista on hyvä täyttää esimerkiksi lavuaari täyteen vedellä, jotta proteesi ei mene rikki pudotessaan kädestä. Tämän jälkeen proteesi irrotetaan suusta.
Kokoproteesi puhdistetaan aamuin illoin proteesien pesuun tarkoitetulla harjalla, mutta tavallinen hammasharja käy myös puhdistamiseen. Proteesi harjataan harjalla kauttaaltaan niin, että lika ja ruoantähteet irtoavat proteesista. Proteesin puhdistamisessa kannattaa käyttää mietoa saippuua, esimerkiksi tiskiainetta tai hajusteetonta saippuaa. Akryyli on materiaalina huokoista, joten päivittäinen puhdistaminen on erittäin tärkeää.
Voit halutessasi pitää kokoproteeseja yön ajan suusa. Mikäli haluat ottaa proteesin pois suusta yön ajaksi, pese proteesi ja jätä se kuivumaan esimerkiksi talouspaperin päälle.
Varaa aika erikoishammasteknikolle tai hammaslääkärille numerosta 09 838 7030.