Suu ei pysy terveenä itsekseen! Säännöllisellä ja tehokkaalla puhdistuksella edesautat parhaiten suusi terveyttä. Sen lisäksi että hampaat ovat tärkeä osa ulkonäköä, ne vaikuttavat myös syömiseen, puhumiseen ja koko yleisterveyteesi.
Tehokkaalla hampaiden harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella voi ehkäistä hampaiden ja ikenien sairauksia. Säännöllisillä hammaslääkäri- ja suuhygienistikäynneillä varmistat, että suusi säilyy mahdollisimman toimintakykyisenä koko elämäsi ajan. Suusairauksien ennaltaehkäisy on helpompaa ja edullisempaa kuin syntyneiden vaurioiden korjaaminen.
Hyvässä hammasharjassa on pieni ja pehmeä harjasosa. Myös lasten hammasharja käy hyvin. Pienellä harjalla hampaiden pinnat saa puhdistettua tarkemmin ja takahampaiden puhdistus on helpompaa. Pehmeä harja myös ehkäisee ikenien vetäytymistä.
Sähköhammasharja on tehokas harjauksen apuväline, ja siinä on sopivan kokoinen harjasosa. Tutkimusten mukaan erityisesti edestakaisin pyörivää ja sykkivää liikettä tekevät 3D-harjat ovat tehokkaampia kuin käsiharjat. Sähköhammasharja helpottaa hampaiden puhdistamista, sillä monissa malleissa on harjauksen kestosta muistuttava ajastin ja liian kovakätisen harjauksen estävä paineentunnistin. Kun käytät sähköharjaa, älä liikuta harjaa edestakaisin, vaan etene hammas hampaalta ja anna harjan tehdä työ.
Hammasharjan puhdistusteho heikkenee käytön myötä, ja siksi suositeltava hammasharjan vaihtoväli on kolme kuukautta.
Hyvä ja perusteellinen hampaiden harjaus kestää 2 minuuttia ja on suositeltavaa tehdä aamuin illoin. Syömisen ja hampaiden harjaamisen välillä on hyvä pitää puolen tunnin tauko, sillä harjaaminen happohyökkäyksen aikana kuluttaa hampaiden pintoja. Aamulla harjaus kannattaa siis tehdä ennen aamiaista. Jokaisen hammasneljänneksen harjaamiseen tulisi käyttää aikaa 30 sekuntia (alaleuan oikea ja vasen puoli sekä yläleuan oikea ja vasen puoli).
Fluoritahnan käyttö on suositeltavaa aina harjauksen yhteydessä, sillä se korjaa hampaan pintaan syntyneitä vaurioita ja vahvistaa hammaskiillettä. Tahnaa riittää pieni herneen kokoinen nokare harjalle. Voit jättää hammastahnan harjauksen lopuksi suuhun: ylimääräisen tahnan voit sylkäistä pois, mutta vedellä purskuttelua ei tarvita. Näin pidennät fluorin vaikutusaikaa.
Harjatessa on tärkeää edetä järjestelmällisesti pienin edestakaisin liikkein. Kiinnitä erityisesti huomiota ienrajojen ja takahampaiden puhdistukseen. Pidä harjasta kevyesti kynäotteella kiinni ja vältä painamasta kovaa. Liiallinen painaminen kuluttaa hampaan pintaa ja aiheuttaa ikenien vetäytymistä.
Jos huomaat harjatessasi ienverenvuotoa, voi se olla merkki ientulehduksesta. Tulehduksen käynnistää hampaiden pinnalle jäänyt bakteeripeite eli plakki. Paikallisen ientulehduksen pystyt hoitamaan puhdistamalla vuotavan kohdan erityisen huolellisesti muutaman päivän ajan. Mikäli ikenet vuotavat puhdistuksesta huolimatta, ota yhteyttä suuhygienistiisi tai hammaslääkäriisi. Heiltä saat avun oikean harjaustekniikan ja harjauksesi ongelmakohtien löytämiseen.