Suun kuivuminen vaivaa joskus kaikkia esimerkiksi stressaantumisen tai hermostumisen yhteydessä. Noin joka kymmenennelle suun kuivuminen on kuitenkin päivittäinen ongelma. Suun kuivumisen riski kasvaa ikääntymisen myötä, mutta sitä voi esiintyä jo nuorilla aikuisillakin.
Sylki on tärkeää monesta eri syystä. Se kosteuttaa suuta sekä helpottaa puhumista, pureskelua ja nielemistä. Syljen määrällä ja ominaisuuksilla on tärkeä merkitys limakalvojen ja hampaiden terveyden ylläpitämisessä. Yksi syljen tehtävistä on muodostaa limakalvoille suojaava kerros. Tämän puuttuessa limakalvoilla ja kielessä voi tuntua kirvelyä ja suussa voi muodostua helpommin haavaumia. Sylki myös suojaa hampaita reikiintymiseltä sekä kulumiselta. Lisäksi sylki sisältää erilaisia suoja-aineita, jotka muodostavat luonnollisen suojan ja puolustuksen ulkoisia ärsykkeitä, bakteereja ja viruksia, vastaan. Syljenerityksen vähentymisen seurauksena hampaiden reikiintymisen, ientulehduksen ja suun infektioiden riski kasvaa.
Suun kuivumista voivat aiheuttaa stressi, tupakointi, jatkuva suuhengittäminen, raskaus, vaihdevuodet sekä nopea laihduttaminen. Myös erilaiset sairaudet voivat olla kuivan suun aiheuttajia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi reumaattiset sairaudet (erityisesti Sjögrenin syndrooma), korkea verenpaine, epätasapainossa oleva diabetes, Parkinsonin tauti sekä psyykkiset ja neurologiset häiriöt. Pään tai kaulan alueelle annettu sädehoito voi vaurioittaa sylkirauhasia ja näin olla pitkäaikaisen syljenerityksen vähenemisen taustalla. Lisäksi monien lääkkeiden sivuvaikutuksena on suun kuivuminen, ja riski kasvaa käytettäessä useita lääkkeitä yhtäaikaa.
Alentunut syljeneritys johtaa suun pH:n muuttumiseen happamammaksi. Tämä mahdollistaa happamassa viihtyvien reikiintymistä aiheuttavien bakteerien lisääntymisen. Happamat olosuhteet suussa voivat myös kuluttaa hammasta (eroosio, attritio).
Syljen eritystä voi stimuloida syömällä paljon pureskelua vaativaa ruokaa, pureskelemalla ksylitolipurukumia sekä imeskelemällä ksylitolipastilleja tai fluoritabletteja. Janojuomaksi suositellaan vettä, ja sillä voi myös tarvittaessa huuhtoa suuta. Apteekissa on myynnissä tekosylkivalmisteita ja geelejä, jotka pitävät suun kosteana pitempään kuin vesi. Valmisteita käytetään etenkin öisin ja tarvittaessa ennen ruokailua. Saman kosteuden voi saavuttaa myös ruokaöljyillä (esim. rypsi- tai oliiviöljy) sivelemällä niitä suun limakalvoille.
Alkoholia sisältävien suuvesien ja voimakkaasti vaahtoavien hammastahnojen käyttöä tulisi välttää. Suositeltavia hammastahnoja ovat vähän tai ei ollenkaan vaahtoavat fluoripitoiset tahnat. Tupakkaa ja suun kuivumista aiheuttavia juomia, kuten kahvi, tee ja alkoholi, kannattaa myös välttää. Jos epäilee suun kuivumisen johtuvan jostain tietystä lääkeaineesta, kannattaa sen vaihtamisesta keskustella lääkärin kanssa.